was successfully added to your cart.

Pot fi remediate neajunsurile grave cu privire la accesul la informație, în transparența decizională precum și în informarea opiniei publice pe site-ul primăriei Codlea?

În ultimele luni am testat personal modul în care se poate accesa informația la nivelul primăriei municipiului Codlea.

Am bătut drumul până la sediul instituției și am analizat afișajul la panoul din hol, am făcut cereri și petiții relativ minore în scris la registratură, am făcut cereri pe email.

În ceea ce privește petițiile și cererile de acces la informație lucrurile stau relativ bine, cu toate că multe informații sunt primite parțial deci trunchiate.

În schimb cu afișarea informațiilor la afișier și în special pe situl primăriei este jale mare. Situația este la un nivel mediocru. Nu găsești niciodată ce se va discuta în ședința consiliului local, sunt totuși publicate câteva hotărâri de consiliu local, publicitate privind acte executorii, lista certificatelor de urbanism emise.

Situl web al primăriei Codlea este prost construit și conține puține informații iar actualizările se fac cu întârziere.  Au fost momente lungi din an în care chiar și banalele hotărâri de consiliu local avea 3 luni întârziere.

Există informații privind indicatorii financiari, executări silite, urbanism dar cam atât cât să nu zică lumea că nu a fost informată.

Eu v-aș propune să faceți o comparație între www.primaria-codlea.ro și www.oradea.ro  ca să vedeți care este diferența uriașă între ce înseamnă informarea cetățeanului atunci când se dorește cu adevărat acest lucru și ce se practică pe meleagurile noastre.

Site-ul primăriei Oradea efectiv te unge la inimă când vezi abundența de informații cu privire la orice înseamnă activitatea unei primării.

Sunt prezentate în detaliu direcțiile subordonate primăriei, (atribuții, componența acestora), foarte multe din pagini  sunt interactive. Te poți programa pentru aproape orice, de la căsătorie până la depunere de acte. Te impresionează în mod deosebit pagina ”instituției Arhitectului-Șef ”, al Poliției locale, al modului în care se poate urmări cursul unei petiții.

Găsești extrem de multe informații cu privire la: – Dezbateri publice    – Cereri și formulare tip    – Licitații  – Contracte   – Plăți  – Autorizări și atestate

– Rezultatele procedurilor de achiziție publică – Planuri urbanistice – Elaborări planuri urbanistice

– Secretar – Consilierii locali – Comisiile de specialitate – Proiecte de Hotărâri ale Consiliului Local

– Hotărâri ale Consiliului Local – Procese verbale ale ședințelor Consiliului Local

– Ședințele Consiliului Local al Municipiului Oradea – Rapoarte de activitate.

Există informații cu privire la societățile subordonate Consiliului Local, informații cu privire la orice proiect al primăriei, reabilitări, construcții, etc.

Există și aplicații mobile.

Iar când te întorci pe situl primăriei din Codlea aproape că te apucă plânsul și vezi cu claritate diletantismul și superficialitatea celor care administrează modul în care se pune la dispoziție informația pentru cetățenii din Codlea. Și mai reiese clar lipsa de interes a administrației locale pentru acest gen de comunicare. Chiar și consilierii locali s-au plâns de multe ori că nu există suficientă transparență nici măcar în relația dintre aceștia și aparatul executiv din primărie.

Dacă la nivelul unui oraș mare unde volumul de informații este colosal se poate ajunge la o asemenea performanță în transparență nu ar fi nici un fel de problemă pentru a se transpune un asemenea proiect la nivelul municipiului Codlea.

Tot timpul aud că bieții funcționari de la primărie sunt supraaglomerați în munca lor, dar un asemenea proiect web interactiv ar fi de mare folos. Poate așa vor mai ieși din amorțeala lor, din încrengătura de relații clientelare care există acolo.

Poate așa ar dispărea suspiciunile cu privire la modul cum se cheltuiește banul public, care este direcția unde se duc acești bani publici, cât, cum și cui se fac plățile.

Poate așa ar crește gradul de responsabilizare al funcționarilor publici, ai aleșilor locali fără să fim nevoiți să pierdem timp inutil pe la primărie. Așa s-ar putea pune în funcțiune în mod real aparatul administrativ din Codlea în ceea ce privește transparența actului decizional și al modului în care se cheltuiește banul public.

Am solicitat punctul de vedere al domnului primar Muntean Cătălin George care recunoaște că acest gen de comunicare nu a făcut parte din prioritățile sale.

Și dânsul a ajuns la concluzia că este necesară o nouă abordare în acest sens și că lucrurile trebuie să se schimbe în comunicarea cu cetățenii din Codlea și din acest punct de vedere.

Și poate că pe pagina web a primăriei Codlea vom găsi linkuri cu adevărat utile iar cele ale CEDO sau ale ministerului apărării sau al justiției de pe actuala pagină primitivă vor fi înlocuite cu linkuri identice celor de pe situl municipiului Oradea.

Să nu vă fie frică domnilor că nu vă acuză nimeni de încălcarea vreunui drept de autor sau de furtul vreunei mărci!

(P.S.: Între timp s-au mai actualizat informațiile pe situl primăriei dar și așa situl tot primitiv rămâne și administratorii tot amatori sunt și în continuare.)

Arătați-ne că vă pasă cu adevărat de dreptul la acces la informație și puneți în practică directivele europene privind transparența actului decizional și al modului cum se cheltuiește banul public.

Este mult mai ieftin decât multe alte cheltuieli bugetare și cu un efect imediat: creșterea încrederii cetățeanului în administrația locală.oradeavscodlea

Leave a Reply