was successfully added to your cart.

În urma sesizării mele din 07 decembrie 2015, SC Servicii de Gospodărire Măgura Codlei SRL (regie aflată în subordinea și la cheremul primăriei), a fost dovedită că a încălcat normele europene și naționale în vigoare, a poluat mediul în Codlea și a fost sancționată contravențional de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Brașov.

 Așa cum v-am arătat în postarea precedentă: ( http://codleanul.ro/poluarea-de-la-groapa-de-gunoi-ilegala-vilma-din-codlea/ ), în Codlea, administrația locală încalcă în mod brutal normele europene și poluează comunitatea locală prin una din serviciile subordonate prin aruncarea gunoiului la groapa de gunoi ilegală ”Vilma”.

 În episodul de astăzi vă voi prezenta ce s-a întâmplat la fosta groapă de gunoi a orașului, unde situația este similară.

 Depozitul neconform de deșeuri municipale clasa b din Municipiul Codlea, județul Brașov, al cărui proprietar este Primăria Municipiului Codlea, are chipurile, activitatea sistată din anul 2009 și urmează a fi închisă.

 În realitate acolo s-au depozitat, în mod ilegal cantități imense de deșeuri de către SC Servicii de Gospodărire Măgura Codlei SRL (regie aflată în subordinea și la cheremul primăriei).

 Dacă în octombrie 2009 era pusă o barieră care nu permitea transportul gunoiului ( a se vedea poza din album), deja în septembrie 2012 nu mai exista nici o opreliște, bariera era înlăturată și oricine a vrut, a aruncat gunoaie și deșeuri după bunul său plac, în disprețul oricăror norme europene în materie.

 Prin Hotărârea nr.57/27.04.2011, emisă de Consiliul local Codlea se aproba darea în administrare Consiliului Județean Brașov a terenului aferent Depozitului de deșeuri Codlea pentru realizarea investiției, pentru-că administrația locală nu era capabilă de a închide acest depozit de gunoi așa cum spune legislația.

 La sfântu-așteaptă ( probabil în vreo 10 ani de acum încolo) se va reuși acest lucru deoarece lucrările de ecologizare și închidere a depozitului vor fi finanțate din POS Mediu, conform Planului de Investiții pe Termen Lung (PITL) și Mașter Planul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Brașov cu finanțare prin POS Mediu – Axa 2, aplicație care se află în faza de pregătire de către Consiliul Județean Brașov, beneficiar eligibil al proiectului.

 Bucuroși că au scăpat de această grijă, cei din administrația locală cu complicitatea tacită a celor de la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Brașov, au permis tuturor firmelor care au lucrat în municipiul Codlea, în perioada 2012-2015, să arunce acolo tot felul de materiale care sunt toxice pentru mediu.

 Chipurile acolo trebuiau să se arunce deșeuri inerte – adică deșeuri care nu suferă nici o transformare semnificativa fizică, chimică sau biologică, nu se dizolvă, nu ard ori nu reacționează în nici un fel fizic sau chimic, nu sunt biodegradabile și nu afectează materialele cu care vin în contact într-un mod care să poată duce la poluarea mediului sau să dăuneze sănătății omului. Levigabilitatea totală și conținutul de poluanți ai deșeurilor, ca și ecotoxicitatea levigatului trebuie să fie nesemnificative și, în special, să nu pericliteze calitatea apei de suprafață și/sau subterane.poluare groapă gunoi1

 Dar acolo atât firma Agora care s-a ocupat de proiectul european din centru, cât și firma OCIDE CONSTRUCCION SA Valencia – Sucursala Brașov au aruncat absolut toate deșeurile care au rezultat din activitatea lor, inclusiv deșeuri toxice pentru mediu.( a se vedea pozele din album)

 Dealtfel cât de ”inerte” au fost deșeurile și gunoaiele depozitate s-a văzut când a izbucnit acel incendiu puternic din 06 septembrie 2015, când două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului 1 Pompieri Brașov și două echipaje de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Codlea au acționat timp de șase ore, pentru a stinge acel incendiu.

 Chiar și după ce incendiul a fost stins, zeci de tone de materiale toxice au continuat să fie depozitate ilegal în cele două perimetre.

 Bomboana de pe colivă a pus-o de a lungul anilor tot primăria, prin SC Servicii de Gospodărire Măgura Codlei SRL, care după ce că ne taxează cu prețuri imense plătite pentru transportul de gunoi la groapa ecologică, cară cu mașinile administrației locale, mii de tone de deșeuri, întrucât are mașinile defecte.poluare groapă gunoi

 De fapt această stratagemă este foarte convenabilă atât pentru administrația locală cât și pentru toate firmele care au desfășurat lucrări pe raza municipiului Codlea dar este dăunătoare mediului din Codlea.

 Ei, cu toții, fac economii importante în timp ce noi suntem taxați la sânge și poluați la maxim.

 Iar banii din bugetul local se duc către activități de întreținere a spațiilor verzi cu manopera aferentă.

 Când au fost dovediți că poluează, cei primăria din Codlea s-au repliat rapid și ca să acopere toate neregulile, prin adresa nr. 31.046 din 18.12.2015 acceptă ca SC Servicii de Gospodărire Măgura Codlei SRL sa realizeze lucrări de ”reconstrucție ecologică” ( o glumă proastă inventată în complicitate cu Garda de Mediu) practic o nivelare de teren prin utilizarea pământului rezultat din lucrările de construcție de pe raza mun. Codlea.

 Garda de Mediu le-a interzis ca să mai depoziteze gunoaie și deșeuri toxice pentru mediu, dar administrația locală nu numai că nu este capabilă să respecte această dispoziție dar deja a încălcat-o imediat după interdicție când mașinile primăriei cărau de zor gunoaie acolo.

 Acesta este modul ”european” în care a înțeles administrația din Codlea să ne protejeze pe noi și generațiile viitoare, în ceea ce privește mediul și respectarea normelor europene în materie.

Leave a Reply