was successfully added to your cart.

Și vine momentul în care are loc inaugurarea Casei de Cultură în data de 8 decembrie cu un concert extraordinar al maestrului Tudor Gheorghe.

Dar marea majoritate a biletelor s-au dat pe sprânceană în special unor sponsori și acest lucru a cauzat nemulțumirea unei părți însemnate a locuitorilor care ar fi dorit să participe la această festivitate, cu atât mai mult cu cât această restaurare a întregului centru istoric a cauzat și un disconfort semnificativ pentru toți cetățenii din Codlea.tudor gheorghe

Peste tot în lumea europeană civilizată, când se face un asemenea gest festiv, pentru a compensa și a răsplăti răbdarea și îngăduința oamenilor, se montează în esplanada publică un ecran video de mari dimensiuni care redă celor doritori inaugurarea și toate momentele spectacolului festiv.

Era și un moment de publicitate oportun, mai ales că la anul doresc să fie aleși din nou.

Din păcate au ratat-o și pe asta!

”Adio doamnă!” – refrene pentru cei aleși!

Ulterior am primit informația că de fapt administrația ar fi dorit cel puțin 3 spectacole sau să existe varianta unui ecran de mari dimensiuni amplasat în centrul istoric dar impresarul artistului ar fi refuzat acest lucru pe motiv că e vorba de un artist adevărat care nu face așa ceva.

Dacă impresarul nu a fost de acord cu așa ceva, cu regret o spun, dar este un imbecil!

În acest moment este în plină desfășurare spectacolul privat prin care se reinaugurează casa de cultură, clădire refăcută din fonduri publice și fonduri europene.

Deși se dorea confiscarea manifestării nu s-a reușit, o foarte importantă cuvântare fiind anulată pentru-că Tudor Gheorghe a zis pas! Deci nu a vrut să fie implicat în vreo chestie de genul acesta. Artistul dorea doar să fie plătit și să cânte. Nu să stea pe aceeași scenă cu oratori locali.

Oameni aleși pe sprânceană pe criterii clientelare participă la spectacolul lui Tudor Gheorghe și unii din ei cu aparatele foto din dotare blițuiesc nestingheriți și filmează spectacolul.

Un alt individ ales pe criterii numai de ei știute face fotografii ”oficiale” în sală nestingherit.

În acest timp trepădușul primăriei, Claudiu Jecu, al cărui funcție publică îmi scapă, vânează pe cei care au ”intrat fără bilet” și fotografiază.

Nu are nici o treabă cu stătătorii de pe scaune care au primit bilete numai pe criterii de ei știute, are în schimb treabă cu cei care ar pune pe un grup de facebook câteva poze care nu corespund profilului înalt de măreție deplină a acestui eveniment.

Am cerut din timp o acreditare oficială și deși am primit asigurări că voi putea fotografia și că nu am nevoie de acreditări, mi se cere să arăt biletul sau acreditarea și dacă nu am acest lucruri să părăsesc de urgență incinta.

În acel moment îmi răsună în minte cuvintele primarului Muntean Cătălin George care îmi spunea, ”tu poți participa la orice manifestare organizată de Casa de Cultură, nu ai nevoie de acreditare, ai cuvântul meu”.

Iacătă, cuvântul său praf se făcu în fața câinelui de pază docil care ieri înfiera cu mânie prozeletistă gestul unui consilier local, domnul Ciolan Ștefan , care din scârbă pentru modul în care s-au acordat biletele (gen dat telefoane de la director de casă culturală la șefi din executiv, primit aprobare, întors la director și cumpărat bilete) a decis să le doneze pentru un norocos al sorții.

Menționez că pozele le-am făcut fără să deranjez pe nimeni, fără blitz, eventual unii dintre cei de acolo să se fi simțit lezați că vor apărea pe un grup de facebook și pe un site, într-o manifestare ”oficială” a Casei de Cultură care între timp a devenit controversată datorită modului netransparent în care s-au acordat biletele.

Vă las pe dumneavoastră să studiați pozele și să vedeți ce delict de lezmajestate am comis.

Niște poze banale de la o manifestare culturală care nu iese cu nimic în evidență, nefiind o operă de artă. Un simplu spectacol, nimic extraordinar. Este vorba doar de un artist care își vinde marfa culturală pe bani scumpi. tudor gheorghe2tudor gheorghe1

Poate ar fi fost mai bine să scrie acolo pe ușă ”manifestare privată” și poate atunci covorul roșu pus la intrare își justifica menirea.

De altfel timpul va dovedi că abordarea pe care o are casa de cultură va fi una falimentară. Fiindcă prețul biletelor va fi unul prohibitiv, atât de prohibitiv încât va fi mult mai rentabil să te duci în continuare la un spectacol cultural în Brașov, unde pe sume mult mai mici se vor putea urmări spectacole la un nivel calitativ comparabil egal sau mai înalt decât acesta.

Deocamdată spectacolul privat este în plină desfășurare și contribuabilul european poate fi mândru că banii săi sunt pe mâini bune. Au cățeii de pază grijă de acest lucru!

Am uitat să precizez că Claudiu Jecu a chemat poliția locală să mă evacueze din Casa de Cultură. Bietul polițist local a venit și când a văzut despre ce este vorba nu s-a implicat. La un moment dat s-a plictisit și trepădușul și a plecat și el, iar ulterior, scârbit de modul în care s-au derulat lucrurile, m-am dus la garderobă și mi-am luat catrafusele și am tăiat-o acasă. Îmi era de ajuns din sindrofia culturală. Păcat că am ratat scurta tăiere de panglică ca să fie tot tacâmul complet. Dar de unde să afli de ”ceremonia oficială”? Atât de oficială că nu s-a publicat pe nicăieri.

Responsabilitatea pentru modul dezastruos al gestionării unui asemenea eveniment cultural cum este reinaugurarea Casei de Cultură din Codlea, revine în totalitate organizatorilor, care nu au fost capabili să gestioneze corect și transparent un asemenea eveniment producând indignare în opinia publică din Codlea.

Vreau să menționez că în ultima zi și mie mi s-au oferit patru bilete pentru a participa la spectacol, dar le-am refuzat, tocmai pentru-că nu am fost de acord cu felul în care s-a gestionat organizarea unui asemenea eveniment.

Faptul că un eveniment ca reinaugurarea casei de cultură, eveniment care se întâmplă odată la o jumătate de secol, sau poate chiar la un secol, a fost tratat cu atâta lipsă de transparență și cu atâta inabilitate de către organizatori arată cu claritate lipsa de viziune și mai ales lipsa de apropiere față de cetățenii Codlei, cei care au avut de suferit în acești 3 ani de șantier, nu numai prin darea peste cap a întregii infrastructuri cât și prin gravele probleme de încălcare a normelor de mediu pe care le-a generat, încălcări care vor face obiectul unei anchete jurnalistice proprii în perioada următoare.

Și din acest punct de vedere indignarea opiniei publice a fost îndreptățită! Nu așa se răsplătește răbdarea și îngăduința locuitorilor Codlei, printr-un spectacol de reinaugurare în care biletele s-au dat pe niște criterii lipsite de transparență și în mod arbitrar la bunul plac al organizatorului.

Orice administrație care ar fi avut un minim de bun simț, ar fi transformat această manifestare culturală de reinaugurare într-o adevărată serbare populară în care pe lângă cei care ar fi avut acces la locurile limitate din incinta Casei de Cultură și ceilalți doritori să se bucure de acest eveniment public, având astfel posibilitatea să urmărească un spectacol care să nu fie grevat de atâtea interdicții, eventual cu un artist popular de succes care înțelege să-și dăruiască spectacolul și oamenilor din esplanada publică.

S-ar fi putut prezenta eventual și un film cu tot ce a însemnat renovarea Casei de Cultură, s-ar fi putut rosti câteva discursuri în care să se evidențieze opiniei publice semnificația unui asemenea moment important din viața urbei noastre.

După care nu avea decât să vină și Tudor Gheorghe și Andre Rieu și oricine altcineva doritor să presteze un spectacol în acestă locație de cultură.

Ce a ieșit a văzut toată lumea! O panglică tăiată în anonimat complet, fără discurs, fără nimic care să arate scopul pentru care oamenii din Codlea au îndurat privațiuni în acești ani. O chestie elitistă care nu are nimic de a face cu spiritul unei Case de Cultură renovată cu ajutorul neprețuit al contribuabilului european fără de care îngâmfarea și aerele de mărire elitiste ale organizatorilor nu ar fi fost posibile.

Leave a Reply