was successfully added to your cart.

Astăzi duminică, 23 august 2015, este o zi minunată de vară. Codlenii, cu mic cu mare se bucură de vremea minunată și de temperaturile foarte plăcute de afară. De dimineață a început să adie un vânt dinspre Hălchiu, dar acest lucru nu este de bine fiindcă pentru cei din Codlea înseamnă încă una din nenumăratele zile în care vor trebui să suporte mirosul pestilențial, devenit emblema olfactivă de nelipsit a municipiului nostru. Pe Facebook lumea se agită, Erwin Albu îndeamnă la proteste, toată lumea este indignată.

Pe cealaltă parte, a celor care ar trebui să vegheze ca în acest oraș să existe o atmosferă civilizată, în care să ai posibilitatea să deschizi un geam și să te bucuri de aerul de munte specific Țării Bârsei, este o mare liniște.

Atunci când sunt întrebați, ce se întâmplă, de ce miroase atât de îngrozitor în oraș, se uită mirați la tine ca și când acum ai picat de pe lună. Cum de nu știm noi că această întreprindere privată este de mare folos pentru societate, că acolo lucrează oameni care au familii în spate și ni se servește tot pomelnicul uzitat pentru acest gen de întrebări.

Totuși noi insistăm să punem întrebări, ce este cu acele deversări din miez de noapte pe câmpurile din jurul Codlei, fapt ce determină apelarea la un telefon direct la cel ce este responsabil cu această afacere. Se poartă o discuție cordială, ca între doi prieteni buni, și noi muritorii de rând aflăm prin amabilitatea interlocutorului nostru, că totul este în regulă, că nu sunt probleme; avize de mediu există și că de fapt care este problema noastră, că doară și în Germania pute la fel de tare pe câmpurile agricole. Și cu siguranță acest scenariu s-a repetat de nenumărate ori, atunci când oamenii revoltați le cer socoteală celor din administrația locală.

Problema este veche și este pusă din nou pe tapet la fiecare sfârșit de mandat al unei administrații locale. În campania electorală, la fiecare patru ani cei care urmează să câștige alegerile turuie la nesfârșit aceeași placă: mirosul trebuie să dispară, aerul trebuie să fie curat! Când ajung la frâiele conducerii, fiindcă lumea își mai aduce aminte în prima jumătate de an de promisiunea electorală făcută, se publică articole în prestigioasa publicație media locală, se fac promisiuni și de o parte și de cealaltă. După care se așterne liniștea și totodată putoarea ne învăluie parcă și mai puternică decât înainte.

În mod concret: unul din mesajele electorale aducătoare de voturi câștigătoare a fost acela al dispariției mirosului pestilențial din Codlea. Imediat după câștigarea alegerilor s-a reiterat din nou faptul că este necesar ca în Codlea să fie aer curat. Celor nemulțumiți li se spunea să mai aibă puțintică răbdare, și să găsim modalitatea de a gândi în perspectivă pentru a deveni mai înțelepți.

Lumea a tras o înjurătură în gând și probabil a zis: Hai s-o vedem și pe asta!

În 11 octombrie 2011 în prestigiosul cotidian local, managerul Protan Codlea spunea că ”Mirosul neplăcut va dispărea odată cu punerea în funcțiune a biofiltrelor, acțiune care se află în curs și care până la finele anului va fi definitivată.”(deci mirosul va dispărea până la finele anului 2012).

Tot acolo se specifica că încheierea proiectului de modernizare acordată de Bruxelles este la finele anului 2015, însă făcând pe dracul în patru ei o să termine până la sfârșitul anului 2014, fiind o companie cu profit, cu fonduri, bla, bla, bla.

Și fiindcă am ascultat de sfaturi, am avut răbdare, am devenit mai înțelepți și ce putem constata astăzi 23 august 2015:

Sub nici o formă mirosul pestilențial nu a dispărut din Codlea nici la finele anului 2012 sau 2013, 2014 și astăzi pute mai îngrozitor decât acum 3 ani.

Devreme ce nu a dispărut mirosul îngrozitor putem presupune că nici retehnologizarea nu s-a finalizat până la finele anului 2014 cum promiteau ei cu surle și trâmbițe în 2012.

Și te întrebi cum dracului să dispară mirosul când de ani de zile se deversează pe câmpurile din jurul Protanului mii de cisterne cumulat. Numai în dimineața asta au deversat 4 cisterne urmând ca în cursul nopții să mai deverseze încă câteva.

Ce s-a întâmplat cu promisiunile făcute de guvernanții locali și conducerea Protan?

S-a ales praful de ele, sau mai bine zis s-a ales cisterna cu reziduuri de ele.

Or fi având ei pe rol un proces pentru o banală amendă cu ANPC-ul, dar asta nu schimbă cu nimic lucrurile.

Oamenii suferă în continuare, promisiuni s-au făcut și nu s-au respectat. Răbdare am avut, mai înțelepți am devenit, dar chiar să ne creadă atât de tâmpiți încât să înghițim gogoașa cu” aer ca în Germania” ?

Leave a Reply