was successfully added to your cart.

La invitația domnului Ciolan Ștefan am fost prezent la o manifestare sportivă desfășurată la sala de sport de la chimie, așa cum este cunoscută ea.

Manifestarea în sine era foarte frumoasă, două echipe de junioare disputând un meci de volei.

Multă ardoare, câteva faze de joc destul de bine închegate, gălăgie, lacrimi de bucurie pe de o parte și de tristețe pe de altă parte și în special multă aglomerație, cu toate că numărul celor prezenți era destul de mic. Și asta pentru-că sala (deși cea mai mare din oraș), nu este concepută pentru astfel de manifestări, ea fiind o sală de sport specifică vremurilor apuse cu 25 de ani în urmă.sală de sport pentru Codlea-1

Domnul consilier a vrut să-mi arate de fapt cum va arăta un astfel de meci și în noua sală de sport care se va construi la școala generală nr. 2., dânsul militând activ pentru construirea unei săli de sport omologată. Și ca să îmi arate un exemplu semnificativ mi-a vorbit de sala de sport de la liceul de informatică din Brașov, care este cu 5 metri mai mică decât o sală omologată.

”Ideea este că se justifică investiția într-o sală de sport omologată pentru orice competiție de sală, adică să corespundă din punct de vedere a dimensiunilor, lungime, lățime. Codlea ar avea nevoie de o sală polivalentă. Avem suprafața corespunzătoare la Școala Generală nr. 2”- mi-a spus domnul consilier

” De exemplu în Brașov este omologată, pentru orice competiție de sală, cea de la Școala generală nr. 11, din spate de la ITC.

Costul unei asemenea săli ar fi de 600.000 de euro. Le-am lăsat documentația celor de la primărie. Pot să facă proiectul sub o altă formă nu este nici o problemă. Dar se pot orienta după documente și după planul de la sala respectivă.

Primăria are în plan să facă o sală mai mică chiar și decât cea de la chimie.

Decizia nu este luată deocamdată. Eu am cerut ca săptămâna aceasta să se întrunească comisia de învățământ (comisia nr. 4), aparatul de specialitate din primărie inclusiv executivul și în primul rând profesorii de sport de la toate școlile din localitate, pentru-că o decizie de genul acesta va trebui să o luăm de comun acord.

Nu poți să faci o săliță doar ca să se justifice investiția într-o sală de sport la o școală generală nr. 2, pentru ciclul primar, din moment ce noi la nivel local avem nevoie de o sală polivalentă pentru-că avem foarte mulți copii care fac sport. Noi avem tradiție inclusiv în handbal. ”

– Ei zic că o să facă ”marea sală din Maial”?

”Marea sală din maial este o poveste care se derulează de vreo 10-12 ani de zile și nu s-a făcut niciodată nimic. Mai mult decât atât, în proiecția bugetară au fost alocate sume care la fiecare sfârșit de an au fost rectificate. Întotdeauna zicem că vom face și atunci când ai avut ocazia și ești în funcție, ești numit din 2012, de ce nu ai luat măsuri atunci? Iarăși aceeași poveste că de abia la anul ne apucăm de ea.

Ne-am săturat de povești. Acum este momentul cel mai potrivit.

Deocamdată nu avem costurile. Proiectantul nu ne-a făcut și costurile aferente fiindcă am cerut să discutăm înainte dimensiunea acelei săli, inclusiv partea de anexe, vestiare, magazie, etc. pentru-că acolo sunt costurile foarte mari, în rest dacă o faci mai scurtă sau mai lungă, costurile nu cresc exponențial aferent sumei pe care o alocăm anexelor, sunt niște ziduri care vor fi prelungite cu 5, 6, 7 metri în așa fel încât ea să poată fi omologată și pentru handbal și pentru volei și pentru fotbal în sală.

Suntem prea săraci ca să facem lucruri de proastă calitate. În momentul în care ai făcut o investiție, fă-o cum trebuie pentru viitor, pentru următorii 50 de ani.”

Prea multe nu se pot comenta la spusele domnului Ciolan.

Nu este vina actualei administrații locale că în Codlea nu există nici măcar o singură sală omologată, dar poate ar fi momentul să investească și dânșii în ceva durabil și de folos real pentru comunitate, în special pentru copii, nu doar în peisagistica efemeră care e plăcută ochiului doar câteva luni pe an. E bună și aceea, poate nu chiar la proporțiile sumelor alocate procentual din buget, dar parcă prea ne furăm căciula în fiecare legislatură în funcție de cum se dorește de o conducere efemeră sau de alta să se dirijeze fluxul banilor.

Deocamdată sunt investiți 50.000 RON în studiul de fezabilitate (25.000 la început de an și rectificare ulterior cu încă 25000 RON).

Această sală de sport este preconizată a se face în anul 2016, dar hotărârea finală pentru construirea acesteia, modul în care se va construi, se va lua în perioada imediat următoare, urmând ca aprobarea acestei investiții să se oglindească în proiecția bugetară pe anul viitor, dar până atunci trebuie să fie gata toată documentația.

Mult succes domnilor consilieri și aparat executiv din UAT Codlea!

Leave a Reply