was successfully added to your cart.

Într-un articol din 23 septembrie îmi exprimam nedumerirea pentru faptul că pe str. Măgurii nr. 4 se lucrează fără a exista acel panou de identificare a șantierului de construcții pe care sunt înscrise date despre lucrare (denumire și adresă obiectiv, beneficiar, proiectant, constructor, nr. autorizație de construire, termen de execuție, data începerii și finalizării construcției).

Formularele necesare, inclusiv formularul “model panou”, se eliberează de către Primăria locală, o dată cu eliberarea autorizației de construire.

Panoul a apărut și pe el este scris că este vorba de reabilitarea imobilului pentru care s-a emis de către primăria municipiului Codlea autorizația de construire nr. 85 din data de 21 iulie 2015 cu data începerii construcției la 14 august 2015 și termen de finalizare 31 decembrie 2015.autorizație clădire centru

În naivitatea mea incorigibilă am crezut că a fost vorba doar de o eroare de comunicare, o banală încălcare a unei dispoziții legale privind afișajul la locul unei lucrări de construcții care a dus la un lanț întreg de suspiciuni, când mai simplu și eficient ar fi fost să se comunice de la început despre ce este vorba acolo, tocmai pentru a se evita teoriile și suspiciunile.

Într-adevăr aceea clădire este un dezastru și este foarte bine că s-a gândit cineva să o valorifice. Este foarte bine!clădire centru1

 

Știm cu toții faptul că în România lucrurile se mișcă încet, că există chichițe birocratice, că pentru orice fel de construcție trebuie tot felul de avize, iar totul durează.

Chiar dacă este vorba de o clădire din patrimoniu din centrul istoric trebuie făcute expertize care să arate care este starea clădirii în mod real. Există niște reglementări speciale, există necesitatea legală a obținerii multor avize printre care și de la cultură.

Ei bine, în cazul clădirii de patrimoniu de la nr. 4 de pe str. Măgurii nu există în realitate o autorizație de construcție care să permită începerea lucrărilor la aceea clădire.

Acel panou pe care s-a scris cu markerul numărul de autorizație nr. 85 din data de 21 iulie 2015 este un fals ordinar, care de altfel a și fost îndepărtat de pe clădire, doar, doar vor uita oamenii ce scria acolo.

Există doar un certificat de urbanism nr. 256 din 01 octombrie 2014, cerut pentru a obține o ”autorizație de construcție pentru construire galerii comerciale prin reabilitare clădire monument istoric”.

Abia acum 15 septembrie 2015 s-a obținut doar un banal certificat de urbanism în vederea obținerii  autorizației de construcție pentru alimentare cu energie electrică.

Începând de la aparatul executiv, de la cei de la urbanism, toată lumea știe despre ce este vorba și toți, dar absolut toți se fac că nu văd această clădire și că în văzul tuturor se fac lucrări de construcție, în timp pentru cei amărâți primăria este severă și dă amenzi.

Cum să mai ai încredere în acest sistem administrativ care eludează prevederi legale chiar dacă scopul în sine este unul pozitiv și anume reabilitarea unei clădiri monument istoric.

Poate fi acest scop pozitiv o motivație pentru a încălca legea? Cum putem avea încredere într-o administrație locală care tolerează astfel de derapaje de la lege, aparent minore?

De ce interesele de grup din primăria Codlea sunt mai puternice decât respectarea unor legi care sunt făcute pentru a preîntâmpina dezastre cum este cel din București unde au murit până acum 31 de oameni?

Ce garanție avem noi că aceea clădire șubredă –monument istoric este reabilitată așa cum trebuie?

Leave a Reply