was successfully added to your cart.

Cum își bate joc de locuitorii din Codlea, prin camaraderii  împuțite și tertipuri partinice, firma Protan SA în cârdășie cu Garda de Mediu din Brașov.

În ultima perioadă am constatat că cisterna firmei domnului Crăciun Nicolae se află aproape zilnic în incinta Protan SA de unde încarcă o substanță lichidă și nicidecum nămol cum încearcă să susțină directorul Protan SA Codlea. Această cisternă este atașată la un tractor cu număr de înmatriculare local Codlea 1622 și este aceeași cisternă cu care firma Protan timp de ani de zile a deversat pe unde a apucat aceeași substanță, acea apă de constituție de care vrea să scape și acum și cu care ne-a împuțit sistematic.

Dacă inițial directorul Rogoz a afirmat că este nămol ulterior și-a nuanțat poziția și a recunoscut că cisterna este conectată la stația de epurare datorită unor defecțiuni deși această cisternă este aproape zilnic în incinta unității și că motivația este mai mult economică fiindcă firma este la limită din punct de vedere economic și s-a ales soluția economică cea mai convenabilă.

Firma Protan SA Codlea a fost dovedită în cursul acestui an că a făcut tot felul de deversări ilegale. Prin prezența aceleiași cisterne de la aceeași firmă locală și racordarea la aceeași instalație, practica deversărilor ilegale continuă doar că la o altă scară mult mai mică.

Totodată domnul director a recunoscut că nu se respectă prevederile din autorizația integrată de mediu cu privire la transportarea reziduurilor de către firma autorizată către stația de epurare din motive economice, ceea ce contravine prevederilor din autorizația susmenționată care nu permite derogări din motive economice de la respectiva prevedere.

Dar cum a înțeles, în mod defectuos, Comisariatul Județean Brașov să abordeze o reclamație și mai ales modul în care domnul comisar Stănculescu Cătălin Doru a ”verificat” dacă se confirmă reclamația cu privire la încălcarea de către Protan a autorizației integrate de mediu?

[su_note]După întâlnirea de la prefectură din data de 11 septembrie 2015 șeful Gărzii de Mediu a promis că va veni pe teren și va constata abaterile făcute de Protan SA dacă vor exista sesizări pertinente și la obiect, constatările urmând să se facă astfel în mod real.[/su_note]

Ce s-a întâmplat de fapt pe data de 21 octombrie 2015 după ce la ora 14.03 am apelat numărul de la comisariat și ulterior am sunat la ora 14.08 la numărul de telefon 0756.050.747?

Până la ora 15.01 când și-a făcut apariția mașina Gărzii de Mediu la Protan, au apărut subit câteva cisterne în curtea Protanului, cisterne care la ora apelului către Garda de Mediu nu existau.

Cei doi comisari de la Garda de Mediu au intrat în incinta Protanului și au luat de bună informarea conducerii Protan că este vorba de cisterne care transportă nu știu ce în Ungaria și fără să verifice dacă în incintă există o altă cisternă, cea a domnului Crăciun, ceea de care m-am plâns eu că este racordată și cară substanțe pe teritoriul municipiului Codlea, se pregăteau să plece.

Observând că vor să-și ia tălpășița de acolo, le-am tăiat calea și doar la insistențele mele repetate, cu mare greutate și după ce am protestat vehement împotriva ideii că o să vină în cursul zilei de 22 octombrie cineva ”să verifice dacă se confirmă sesizarea”, după ce i-am arătat de care cisternă m-am plâns eu și unde este racordată, domnul comisar, s-a întors în incinta Protanului și foarte sumar a făcut o verificare vizuală a situației după care se pregătea să plece spre Brașov.

Dar cum se poate prinde în flagrant un agent economic care practică activități incorecte și ilegale dacă vrei să vii a doua zi când cisterna nu mai e acolo să verifici dacă plângerea este reală?

Mai mult chiar: cum poate fi prins Protanul că practică deversări ilegale dacă cel care vine de la Garda de Mediu nu face fotografii, măcar cu telefonul mobil, nu consemnează nimic cum ar fi: unde anume era racordată cisterna domnului Crăciun, ce fel de substanță se încărca în cisternă, doar intră în unitate cu mâinile în buzunar și iese la fel ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?

Cum vrea Garda să verifice o sesizare a unui petent dacă în mod concret în afara unei vizite pur formale nu se face nimic?

Mie această stare de fapt îmi dă mult de gândit cu privire la corectitudinea și profesionalismul de care s-a dat dovadă în această situație și îmi rezerv dreptul de a îi informa pe superiorii acestora de la București cu privire la această stare de fapt, și le voi pune la dispoziție atât fotografiile cât și înregistrările audio făcute.

Mai mulți prieteni îmi spuneau imediat după ce am sunat la Garda de Mediu ce prostie mare am făcute și că ăia o să-i atenționeze pe cei de la Protan de situație și că totul se va mușamaliza.

Din atitudinea total pasivă a comisarului venit la fața locului, înclin să le dau dreptate.comisar pasiv

Faptul că înainte de a veni Garda au apărut din senin tot felul de cisterne, că atitudinea comisarului a fost părtinitoare pe față, că nici nu știa cum s-o taie mai repede de acolo fără să verifice situația reală evitând un flagrant prin tertipuri cu toate că era prezent la fața locului îmi arată că nu degeaba există această camaraderie de ani de zile între Protan, Garda de mediu, autorități locale, etc.

Această stare de fapt nu poate dispărea peste noapte dar dacă noi cetățenii vom demonstra o toleranță zero față de acest grup de interese, cu siguranță la anul vom putea respira un aer mult mai curat.

Cât de dornic era comisarul să facă acel control puteți asculta aici:   

Leave a Reply