was successfully added to your cart.

La data de 26.08.2015, comisari din cadrul Serviciului Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu au efectuat un control, având ca obiect aspectele sesizate de mai mulți cetățeni din Codlea, pe amplasamentul SC PROTAN SA București- Sucursala Codlea, constatând că pe terenul limitrof stației de epurare aparținând sucursalei, existau cantități semnificative de deșeuri de nămol rezultate de la funcționarea necorespunzătoare a instalației de condensare, ca urmare a unei avarii și existența mirosului generat de la deșeurile de nămol de pe amplasament.

Chestia cu funcționarea necorespunzătoare a instalației de condensare, ca și cauză principală a deversărilor ilegale de reziduuri tehnologice este o mare minciună.

Adevărul este că de ani de zile cei de la Protan practică aceste deversări ilegale în mod intenționat, planificat și fără nici un fel de jenă. Anul trecut am încercat prin intermediul unui consilier PNL să aduc la cunoștința autorităților locale acest lucru și mi s-a spus că au luat la cunoștință toți de acest lucru.

Greșeala mea cea mare a fost că am avut încredere în politicieni, crezând că sunt de bună credință, fără să-mi dau seama de amploarea complicității dintre aceștia și cei de la Protan.

Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani la Protan este rezultatul indiferenței noastre, a cetățenilor din Codlea, fapt care a dus ca Protanul în cârdășie acută cu autoritățile locale să-și bată joc de oameni. Se spune că este folositor societății, că aduce locuri de muncă, uitând a se preciza ce mare disconfort aduce comunității locale și implicit și afacerilor din Codlea (exclus găinarii, porcarii și curcănarii cărora le convine situația, mai mult chiar profită de aceasta).

Cel mai concludent exemplu de afacere afectată este Conacul Lu’ Bebe aflat la câteva sute de metri de Protan. O afacere clădită cu trudă și migală în 15 ani de activitate și care este cel mai afectat de fenomenul poluării olfactive dat fiind faptul că este un centru de evenimente unde se adună laolaltă sute de oameni pentru a se simți bine, și vine momentul în care duhoarea de la Protan, adusă de vânt se revarsă asupra locului, făcând imposibilă folosirea de către participanți a spațiului exterior atât de frumos amenajat, obligând oamenii să se refugieze înăuntru. Imediat angajații se năpustesc asupra geamurilor pe care le închid cerându-și scuze pentru disconfortul creat. Vă propun un exercițiu de imaginație: încercați să mâncați o friptură gustoasă în timp ce simțiți o duhoare de mortăciune insuportabilă. Acești oameni nu sunt afectați? Angajații nu sunt afectați? Afacerea nu este afectată?

Oamenii care participă la aceste evenimente nu sunt afectați?

Sunt!

Codlea, cică va fi un oraș turistic, ne mint autoritățile locale.

Cum poate fi un asemenea oraș un oraș turistic când pute a mortăciune?

Cum se împacă turismul cu duhoarea Protanului?

De ce ne mint autoritățile locale că acest oraș va putea urma exemplul Râșnovului?

Cât va mai dura bătaia de joc?

Leave a Reply