was successfully added to your cart.

Anul acesta se anunță o recoltă bogată de roșii cherry pe grămada de tampoane de uz feminin ce tronează majestuos în curtea fostei stații de epurare a orașului. Așa ca o palmă dată de natură la adresa celor ce își bat joc de ea.roșii cherry crescute pe tampoane0

Frumusețea mănunchiurilor de tomate contrastează evident cu urâțenia și împuțiciunea locului.

Această stație este emblematică pentru modul în care Codlea poluează pârâul Vulcănița.

Ani de zile autoritățile administrației locale nu au investit nimic acolo și și-au luat de pe suflet o problemă majoră a orașului atunci când au aruncat problema epurării apelor uzate din Codlea pe umerii celor de la Compania Apa Brașov.

Companie care știm bine ce dezastru a făcut în localitatea noastră. Lucrările de mântuială făcute pe raza localității noastre au creat haos și dezordine în ultimii ani și perspectivele sunt la fel de dezastruoase și pentru viitor.

Apa foarte scumpă și plină de impurități ne este servită la tavă cu lucrări la rețeaua de canalizare făcute de mântuială, pe bani foarte mulți, bani care nu se reflectă nici material și nici calitativ în conductele înfipte în infrastructura rutieră a orașului. Toate lucrările care s-au făcut în perioada 2012-2015 vor da mari bătăi de cap locuitorilor din Codlea și în viitor

Practic tot orașul este traversat de un canal colector, o conductă ce trece prin oraș pe strada Nouă și care pleacă spre Hălchiu cu destinație finală Feldioara.

Dar la această conductă care trebuie finalizată în anul 2016 nu este racordată mai nimic din ceea ce înseamnă tronsoanele de conducte care colectează apele uzate din Codlea.

Suntem la finele anului 2015 și în mod normal în Codlea nu ar mai trebui să existe nici un fel de apă uzată care să fie deversată în pârâul Vulcănița

Dar ce se întâmplă cu apele reziduale pe care le produce Codlea în momentul de față:

O parte din ele se duc în fosta stație de epurare abandonată de ani mulți unde se face un fel de decantare primară și cam atât, după care sunt deversate în pârâul Vulcănița.

O altă parte semnificativă mai mare este deversată direct în pârâul Vulcănița prin cele două foste conducte antiacide ale Coloromului care în spatele pepinierei refulează direct în pârâu prin două guri de canal. De menționat că racordarea la cele două foste conducte antiacide este ilegală fiind făcută în mod tacit.

Iar o altă parte a apelor reziduale este deversată tot în pârâul Vulcănița prin canalul ”pluvial” ce traversează orașul  pe str. Laterală, str. Toamnei și trece pe lângă fosta fabrică de pâine. Acest canal ar trebui să colecteze doar apele pluviale pe când în realitate, tot în mod ilegal sunt racordate și conducte de apă reziduală devreme ce apa care curge pe acolo este plină de fecale, hârtie igienică , gunoaie, etc.

Situația a fost mult mai gravă căci poluarea pe care o făceau agenții economici în trecut era foarte mare dar un lucru este sigur: am aderat la Uniunea Europeană pe niște condiții extrem de stricte pe care ne-am angajat să le respectăm până la finele anului 2015.

Compania Apa Brașov a luat foarte mulți bani de la UE în numele acestor condiții și acum când ar trebui practic trasă linia, realitatea este tristă: poluarea continuă și vor mai trece mulți ani până când se va mai remedia ceva pentru-că nimeni nu se agită, totul se face lent și prost.

Galerie foto:

Leave a Reply