was successfully added to your cart.

După cum știți, situl primăriei este de toată jena.

Informațiile sunt foarte puține, proiectele de hotărâre nu sunt afișate în termenul legal, chiar și documentele care se afișează sunt publicate cu o mare întârziere.

Și dacă tot nu apare mai nimic pe site, mă mai duc din când în când pe la primărie să văd ce mai pun ei la avizier.

În ultima vreme am devenit mai ”provocator”, scot aparatul foto și fotografiez ce ar trebui să fie pe site și nu este, ce este obligatoriu să fie pe site și nu apare nici măcar la avizier, etc.

De această dată am avut ghinionul să fiu zărit de doamna consilier juridic Paula Șatran, o foarte fină ”cunoscătoare” a legii privind accesul la informațiile de interes public, care nici mai mult nici mai puțin îl pune pe agentul de pază de la poartă să îmi interzică să accesez prin fotografiere acele informații.

Vajnicul agent de pază execută ordinul și mă atenționează să mă opresc pentru că ”este interzis”.

Întreb pe baza cărei legi, îmi spune că nu știe, dar că se va interesa ”mai sus” și dacă primarul spune că nu atunci este nu.

Pe exact același ton și cu exact aceeași atitudine ca a agentului de pază îi spun că și dacă domnul primar spune că ”nu”, eu tot o să le fotografiez indiferent de consecințe.

Evident că după câteva minute a apărut un alt agent cu o cască mare neagră și cu un baston de cauciuc, care m-a legitimat, i-am dat toate datele pe care mi le-a cerut. A constatat că nu e de competența sa și a chemat poliția locală, care a venit repede la fața locului ca să constate ”ilegalitățile”.paza codlea

Foarte sigur pe el, unul din domnii de la poliție, care nu s-a legitimat așa cum era normal, îmi spune că este interzis. L-am întrebat care este temeiul legal și neștiind să-mi răspundă îmi spune că nu am voie fiindcă nu se știe care este scopul cu care fac pozele, de exemplu pot face poze la ușa casieriei pentru-că îmi doresc să comit diseară o spargere.

I-am răspuns că îl înțeleg, știind că în ceea ce mă privește există prezumția de vinovăție și nu de nevinovăție. Și că indiferent de constatările pe care le va face în urma ”anchetei”, îmi doresc să fiu informat în scris.

Vă rog să mă credeți că a trebuit să fac eforturi mari să mă pot abține să nu izbucnesc în râs, privind toată această desfășurare de forțe începând de la consilierul juridic al primăriei până la agentul de poliție local.

Câtă energie creatoare, câtă pasiune în exercitarea atribuțiilor de serviciu doar pentru un simplu gest bănuiesc eu considerat a fi ”provocator și ilegal”, acela de a fotografia acele hotărâri de consiliul local, anunțuri publice, etc.

Ce mi-aș fi dorit eu ca toată această pasiune și energie creatoare să fie folosită în folosul informării cetățeanului în toată această legislatură 2012 până în prezent.

Pot să jur că în cazul în care mi se va da dreptate de vină va fi bietul agent de pază și nu cea care l-a instigat.

Aceasta este de fapt mentalitatea în primăria Codlea și faptele unor funcționari o dovedesc: dacă ești un simplu cetățean care te lupți pentru a exista transparență, pentru a informat la timp și complet cu privire la modul în care se desfășoară activitatea executivului și a legislativului local, ești considerat un provocator și un individ care comite ilegalități, în timp ce toate încălcările de lege ale funcționarilor publici sunt acoperite cu tot felul de justificări birocratice: lipsă de timp, lipsă de bani, lipsă de personal și nu incompetență și de multe ori chiar rea voință și prostie.

Bineînțeles că dacă aș fi fost un ”prieten” bun de al lor, aș fi putut fotografia orice pentru-că s-ar fi publicat ceva de bine, aș fi putut participa la conferințe de presă unde se înfierau contribuabili păsători cu dosare aranjate frumos, aș fi putut fotografia în orice birou, așa cum fac unii care nu au nici un fel de acreditare și care obțin și avantaje materiale prin aceea încrengătură nefirească între bani publici, reclamă mascată prin finanțare privată și nimeni nu s-ar fi sesizat de comiterea vreunei ”ilegalități”.

Asta înseamnă de fapt mentalitatea majorității funcționarilor publici din primăria Codlea, după 7 ani de la aderarea la Uniunea Europeană într-un oraș care se vrea european și cu o administrație europeană.

Jenant, patetic și semnificativ pentru o stare de lucru care persistă de mulți ani și asta pe bani publici.

Un alt exemplu este și faptul că se plătesc bani publici pentru un ziar local, Gazeta de Codlea, iar acesta este accesibil doar unui număr restrâns de oameni, când, dacă tot este public, ar trebui publicat online să vedem și noi măcar cu ce se laudă actuala administrație.

Administrația locală nu te informează la timp și complet cu nimic din ce înseamnă informație publică și dacă pierzi din timpul tău să fotografiezi aceea caricatură de avizier ești considerat un contravenient.

Erwin Albu, câteodată chiar te înțeleg!

Leave a Reply