was successfully added to your cart.

Dacă în fiecare vară din ultimii ani suntem copleșiți de poluarea olfactivă fără precedent pe care o provoacă Protan Sa Codlea și cisterna cu pișălău a șefului PSD Codlea, în fiecare toamnă trebuie să suportăm un alt tip de poluare.

Și anume poluarea provocată de locuitorii din Codlea care în ciuda oricărui bun simț dau foc în grădini la vegetația uscată. Fumul gros și înecăcios învăluie toată Codlea și provoacă un disconfort evident celor care ar dori să se plimbe și să se bucure de zilele frumoase de toamnă.poluare cu fum la Codlea
Problema este sistemică și se agravează de la an ce trece, locuitorii parcă dorind să facă în ciudă vecinilor, întrecându-se care are perdeaua de fum mai densă și mai intensă.
Arderea frunzelor duce la poluarea aerului, poate cauza probleme de sănătate și incendii dezastroase. Ele emană monoxid de carbon și împrăștie o cenușă fină peste tot orașul, fapt care poate duce la boli respiratorii și alergii. Cei mai mulți oameni din zonele urbane obișnuiesc să își curețe grădinile prin arderea frunzelor datorită faptului că nu există alte soluții mai potrivite.
Deși în țările civilizate acest obicei atât de dăunător a fost interzis, în România este un obicei care nu va fi oprit curând deși legislația în domeniu este clară, dar nimeni nu este interesat să o aplice.
O mare contribuție o au și autoritățile administrației locale, care acceptă în mod tacit această stare de fapt. Nimeni nu ia nici o măsură și nimeni nu încearcă să explice oamenilor că ceea ce fac ei nu este legal. Este adevărat că nici nu fac nimic concret să arate oamenilor că există și posibilități alternative ca aceste resturi să fie evacuate din gospodării cu ajutorul serviciilor comunale din oraș.
Problema este sistemică și ține de nepăsarea tuturor, atât a locuitorilor din Codlea cât și a autorităților administrației locale. În ultimele două zile am fost în majoritatea localităților din Brașov și nu am întâlnit așa ceva nicăieri, cu o excepție notabilă la Șinca Nouă unde o familie de nesimțiți a înecat comuna cu un foc gros provocat de resturile recoltei de porumb.
Gradul de nepăsare este extrem și parcă ne-am obișnuit ca în fiecare sezon să facem în așa fel încât viața în acest oraș ”european” să fie cât mai neplăcută.
Va trebui să vină o zi în care autoritățile competente în domeniu să facă atât muncă preventivă de informare cât și să ia măsurile coercitive necesare ca tot ce înseamnă poluare și disconfort major în localitate să dispară indiferent de cine provoacă acest lucru. Aceea zi nu a venit încă. Poate în legislatura viitoare să existe o abordare corectă a acestei probleme majore a comunității.
Codlea nu poate fi oraș ”european” și ”turistic” dacă pute a hoit și bălegar pe caniculă sau te îneci în fumul înecăcios din zilele frumoase de toamnă.

Join the discussion 3 Comments

Leave a Reply